Χρήσιμες συμβουλές, ώστε να ξεπεραστούν οι διατροφικές παρασπονδίες του καλοκαιριού, δίνουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Τίνα Αντωνίου και Κική Γούτα, συνιστώντας αποφυγή της αυστηρής δίαιτας.
«Οργανώστε το διατροφικό σας πρόγραμμα»
- αποφεύγουμε τα αυστηρά προγράμματα δίαιτας και να μην κάνουμε το λάθος, να περιορίσουμε την πρόσληψη του φαγητού απότομα και σε μεγάλο βαθμό.
- τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και «όχι άδειο στομάχι επί πολλές ώρες. Η παράλειψη ενδιάμεσων γευμάτων οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής. Μασάτε καλά και αργά την τροφή σας, με μικρά διαλείμματα, κατά τη διάρκεια του φαγητού σας».
- προσέχουμε το μέγεθος της μερίδας, διότι αυτό αυξάνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και δεν νιώθουμε κορεσμό.
«Προσέξτε τι πίνετε»
- Διακόψτε ή περιορίστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Με μέτρο το κρασί και η μπίρα, τα οποία λόγω της διουρητικής τους δράσης, αφυδατώνουν τον οργανισμό και προσφέρουν επιπλέον θερμίδες.
- Περιορίστε τα ανθρακούχα αναψυκτικά ποτά και αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι, καφέ ή ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Τα ποτά με ζάχαρη, προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης.
- Ξεδιψάστε, λοιπόν, με νερό και πιείτε ένα ποτήρι χυμό για τη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Εξάλλου, τα ανθρακούχα αναψυκτικά σε καθημερινή και αυξημένη κατανάλωση μπορούν να βλάψουν, ενώ όσα περιέχουν ζάχαρη προκαλούν περισσότερη δίψα.
Περιορισμοί και απαγορεύσεις
- Περιορίστε το αλάτι και αντικαταστήστε το στις σαλάτες και τα φαγητά με μπαχαρικά, ρίγανη, λεμόνι κλπ. Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κλπ., έτσι ώστε να βοηθήσετε την αποβολή της περίσσειας του νερού αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και άπαχων γαλακτοκομικών κυρίως γιαούρτης.
- Διατηρήστε μια ισορροπημένη δίαιτα. Δηλαδή, να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια, θα πρέπει να βρίσκονται πιο συχνά στο πιάτο σας.
- Προσοχή στο λίπος. Το λίπος στη διατροφή θα πρέπει να προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και χρειάζεται περιορισμός του κορεσμένου λίπους, που περιέχεται κυρίως στα γλυκά, παγωτά, στο κόκκινο κρέας και γενικότερα στα τρόφιμα των fast food.
- Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως, επειδή αυξάνει τη διούρηση, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αποβολή τους μέσω των νεφρών.
- Δραστηριοποιηθείτε, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να ιδρώνετε σ' ένα γυμναστήριο. Η γυμναστική από μόνη της, δεν μπορεί να μειώσει το βάρος. Αν όμως επιλεγεί και εφαρμοστεί σωστά είναι ένα μεγάλο βοήθημα στις δίαιτες αδυνατίσματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυμναστική είναι αποτελεσματική και ευνοϊκή στην οξυγόνωση των ιστών, ακόμη και αυτών που έχουν λίπος. Δεν χρειάζεται να ξεχάσουμε, ότι η άσκηση, ή κίνηση καίνε θερμίδες, που είναι και ο στόχος της δίαιτας αδυνατίσματος.
«Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας εν όψει χειμώνα»
- Βιταμίνη Α: Η επιστροφή από τις διακοπές μας αφήνει κάποια προβληματάκια που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διατροφή. Η πρόσληψη βιταμίνης Α βοηθά στην αναδόμηση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών που έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και την ζέστη. Ο ρόλος της είναι σημαντικός για την άμυνα του οργανισμού, για το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων. Έτσι, επιτυγχάνετε η άμυνα του αναπνευστικού.
Πηγές βιταμίνης Α είναι: τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το συκώτι, τα ιχθυέλαια, τα ηπατέλαια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, οι ντομάτες, τα βερίκοκα, τα μάνγκο, τα ροδάκινα. - Βιταμίνη C: Προάγει την υγεία του δέρματος, την επούλωση, βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου, το σχηματισμό των δοντιών και των οστών, δημιουργεί ισχυρούς ιστούς και αιμοφόρα αγγεία. Με την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη C υπάρχει μεγάλη αντίσταση σε λοιμώξεις και γρήγορη επούλωση των πληγών.
Πηγές βιταμίνης C είναι: τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια), οι φράουλες, η σταφίδα, οι φυσικοί χυμοί φρούτων, οι πιπεριές, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. - Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη E βοηθά στην πήξη του αίματος, το μεταβολισμό των λιπών, την παραγωγή ορμονών του φύλου, καθώς και την επούλωση. Η κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη Ε βοηθά στην αποφυγή των διαταραχών της καρδιάς, τη βλάβη των μυών και ιστών.
Πηγές βιταμίνης Ε είναι: τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, το φύτρο σίτου, τα φυτικά έλαια, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. - Φολικό οξύ: Προστατεύει από την αναιμία, βοηθά στην ελάττωση του κινδύνου των ελλειμμάτων του νευρικού σωλήνος στο έμβρυο κι έτσι αποφεύγεται η παρουσία εμβρύου με αδυναμία του εγκεφάλου (ανεγκεφαλία) και της εμφάνισης δισχιδής ράχης.
Πηγές φολικού οξέος είναι: το συκώτι, οι πατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος.
επιμέλεια - προσαρμογή: Βάσω Στολτίδου - yoga instructor