ΙCO - Στοκχόλμη Ιούλιος 2010: 11ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας

1) ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Νέα έρευνα η οποία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα μιας ευρείας επιλογής από δημοφιλή αδυνατιστικά συμπληρώματα, τα οποία πωλούνται σε φαρμακεία και σε καταστήματα με υγιεινές τροφές, δε βρίσκει κανένα στοιχείο αποτελεσματικότητας ότι αυτά εξυπηρετούν το αδυνάτισμα.

Συγκεκριμένα, δύο μελέτες οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Στοκχόλμη, έδειξαν πως δεν υπήρχε ουσιαστική διαφορά στο αποτέλεσμα χρήσης αδυνατιστικών και placebo (ψευδοφάρμακο). “ Ελάχιστα από τα συμπληρώματα αυτά εχουν υποστεί κλινικές δοκιμές και το τοπίο των προϊόντων αλλάζει συνεχώς, οπότε θεωρείται απαραίτητο να περάσουν από επιστημονική αξιολόγηση για να προσιορίσουμε εάν και εφόσον προσδίδουν κάποιο όφελος”, τόνισε ο δόκτωρ Thomas Ellrott, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διατροφής και Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Göttingen στη Γερμανία.

Κατά την πρώτη έρευνα, χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένος αριθμός αδυνατιστικών συμπληρωμάτων τα οποία χορηγήθηκαν σε ομάδα υπέρβαρων καταναλωτών. Η μέση απώλεια βάρους ήταν 1-2 κιλά, ανάλογα με το συμπλήρωμα, ενώ η απώλεια βάρους σε όσους χορηγήθηκε placebo, δεν παρουσίασε μεγάλες αποκλίσεις στα 1.2 κιλά.

Στη δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο, ο δόκτωρ Igho Onakpoya της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Έξετερ και Πλύμουθ, πραγματοποίησε την πρώτη συστηματική επανεξέταση όλων των υπσρχόντων κλινικών δοκιμών σχετικά με τα αδυνατιστικά συμπληρώματα. Σύμφωνα με αυτή, τα εννέα διαφορετικά αδυνατιστικά συμπληρώματα διατροφής που μελετήθηκαν δεν κρίθηκαν αρκούντως αποτελεσματικά στην απώλεια κιλών. Ο δόκτωρ Onakpoya επεσήμανε: “Δε βρέθηκε κανένα στοιχείο ότι κάποιο από τα συμπληρώματα που μελετήθηκαν είναι επαρκές για τη μείωση του σωματικού βάρους.


2) ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΛΗΚΙΩΣΗ ΤΟΥΣ

Μια καινούρια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Στοκχόλμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους άντρες είναι παχύσαρκοι κατά το 20ό έτος της ηλικίας τους, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό διπλασιάζει το ρίσκο πρόωρης θνησιμότητας. Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από τον Esther Zimmermann, ερευνητή του Ινστιτούτου προληπτικής Ιατρικής στη Δανία.

Η μελέτη, η οποία διήρκησε 60 χρόνια, σύγκρινε τα επίπεδα θνησιμότητας σε 1930 παχύσαρκους και σε 3601 άντρες φυσιολογικού βάρους. Στις ηλικίες των 20, 30 και 46 ετών κατεγράφη ο Δέικτης Μάζας Σώματός τους (BMI)* και στη συνέχεια, οι μετρήσεις αυτές σχετίστηκαν με ταον αριθμό θανάτων στα επόμενα χρόνια.
Στην ηλικία των 70 ετών, 70% των μη παχύσαρκων αντρών και 50% των παχύσαρκων ήταν ζωντανοί και τα παχύσαρκα άτομα ήταν πιθανότερο να αποβιώσουν 8 χρόνια νωρίτερα από τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

• Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) υπολογίαεται από τη διαίρεση του σωματικού βάρους σε κιλά με το τετράγψνο του ύψους σε μέτρα. BMI μεταξύ 18,5 και 24,99 θεωρείται κανονικό για έναν ενήλικα, ενώ BMI από 25 ως 29,99 και BMI από 30 και πάνω χαρακτηρίζουν υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, αντίστοιχα.


ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛ.Δ.Ε.)Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc - Γραμματέας ΕΛ.Δ.Ε.
επιμέλεια - προσαρμογή: Βάσω Στολτίδου - yoga instructor