ΓΙΟΓΚΑ...ΑΣΦΑΛΩΣ!!!


Συνολικά, η Γιόγκα έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να θεραπεύσει από το να τραυματίσει, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες. Αλλά το γεγονός είναι ότι οι πιο βασικές στάσεις της Γιόγκα - όπως συμβαίνει και στη γυμναστική, το χορό ή οποιοδήποτε άλλο είδος σωματικής δραστηριότητας που χρειάζεται δύναμη και ευελιξία - απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο δεξιοτήτων και κατάρτισης για να γίνουν σωστά. Όταν η δύναμη δεν είναι απαραίτητη, η σωστή ευθυγράμμιση είναι.
Ο Δρ Φίσμαν διαπίστωσε ότι ένας από τους κύριους λόγους για τραυματισμούς είναι άπειροι δάσκαλοι και «εγωιστές,» ανταγωνιστικοί μαθητές που ζορίζουν το σώμα τους. «Οι φιλοδοξίες του σπουδαστή της Γιόγκα έχουν αλλάξει», λέει ο Δρ Φίσμαν. Πολλοί μαθητές έρχονται ψάχνοντας για ένα workout που μοιάζει με αερόμπικ ή κάποιο εντατικό σπορ, με μόνο δευτερεύοντα οφέλη από το διαλογισμό.
Όμως, εξηγεί ο Τέρι Κένεντι, ιδρυτής του Ta Yoga House στη Νέα Υόρκη, «η Γιόγκα έχει να κάνει με την πρόθεση, την προσοχή και την ανάσα.»
Αν κρατήσεις την αναπνοή σταθερή, τότε μπορείς να αρχίσεις να σταθεροποιείς και το νου, αυτή είναι η ουσία της πρακτικής. Σίγουρα δεν είναι μόνο μια στάση του σώματος με τέλεια εμφάνιση. Στην παράδοση που καθιερώθηκε εδώ και περίπου 5.000 χρόνια στην αρχαία Ινδία, η διδασκαλία της Γιόγκα γινόταν ατομικά και ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Σήμερα όμως αρκετά εκατομμύρια μαθητές κάνουν την πρακτική τους σε ομαδικά τμήματα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν, ότι αυτοί που διδάσκονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτές Γιόγκα είναι πιο πιθανό να μαθαίνουν και τις λεπτές διαφορές στην σωματική εξάσκηση που μπορούν να αποτρέψουν τους τραυματισμούς.
Ακόμη και χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα, είναι δυνατό να καρπωθεί κανείς τα οφέλη της γιόγκα και να αποφύγει τραυματισμούς. Οπωσδήποτε ενημέρωσε τον εκπαιδευτή σου για τυχόν σωματικά προβλήματα που έχεις, ζήτησε τις τροποποιημένες εκδοχές μιας στάσης αν νοιώθεις ότι έχεις πρόβλημα και μείνε ακριβώς εκεί που αισθάνεσαι καλά σήμερα. Άκουσε το σώμα σου. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να κρατάει την αναπνοή σε μια στάση, αυτό είναι ένα απλό σημάδι ότι θα πρέπει να χαλαρώσεις.
 
http://www.yogahouse.gr/2012/01/yoga-injuries/
επιμέλεια - προσαρμογή: Βάσω Στολτίδου - yoga instructor