Γιόγκα και καρδιοπάθεια – lotosyoga - Μέρος 2ο

Η Γιόγκα βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας, μειώνοντας το άγχος και τις ταχυπαλμίες και βελτιώνοντας το Κυκλοφορικό σύστημα. Το άγχος ειδικά είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την καρδιοπάθεια, αλλά και για πολλές άλλες διαταραχές της υγείας.

 
 Μια έρευνα που διεξήγαγε σε καρδιοπαθείς ο καρδιολόγος Dr. Dean Ornish το 1975, κράτησε 5 χρόνια και σύγκρινε μία ομάδα που ακολούθησε μόνο θεραπεία κλασικής ιατρικής (φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις), με μία άλλη ομάδα που ακολούθησε τις εξής εναλλακτικές υποδείξεις του: α)  Μείωση του άγχους και χαλάρωση, β)  Συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης, γ)  Σωστή διατροφή, δ)  Άσκηση.
Μια άλλη σημαντική έρευνα έγινε στην Ελλάδα το 2002, αποκλειστικά σε ηλικιωμένα άτομα (70 – 79 ετών), από τον Δρ. Ιωάννη Φατούρο και άλλους επιστήμονες, με στόχο να συγκρίνει τις επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα μεταξύ ατόμων που γυμνάζονται τακτικά και ατόμων που δε γυμνάζονται.
H έρευνα του Δρ. Φατούρου κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι «η τακτική άσκηση συμβάλλει στην αύξηση του ορίου ζωής, περιορίζοντας την εκδήλωση καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών ασθενειών, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση ηλικιωμένων ατόμων», αλλά ότι η ευεργετική επίδραση διακόπτεται, αν διακοπεί η άσκηση.
Η έρευνα του Dr. Ornish επίσης έδειξε αξιοσημείωτη μείωση των δεικτών της καρδιοπάθειας στην «εναλλακτική» ομάδα σε σύγκριση με την ομάδα που ακολουθούσε μόνο την παραδοσιακή ιατρική αγωγή.  Στην «εναλλακτική» ομάδα, οι επικίνδυνοι δείκτες μειώθηκαν και οι ευεργετικοί αυξήθηκαν από την πρώτη κιόλας χρονιά της έρευνας.  Μάλιστα, συνέχισαν να αυξάνονται μέχρι το τέλος της 5ετίας, σε πολλές δε περιπτώσεις, η καρδιοπάθεια αναστράφηκε. Αυτό δείχνει, ότι είναι πολύ σημαντικό ο καρδιοπαθής, παράλληλα και πέρα από οποιαδήποτε άλλη ιατρική αγωγή, να ακολουθεί τις 4 υποδείξεις του Dr. Ornish – και κυρίως να γυμνάζεται, όπως συμφωνεί και ο Δρ. Φατούρος.  Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να προλάβει, να βελτιώσει, ακόμα και να ανατρέψει κανείς μια καρδιοπάθεια.
 Η Γιόγκα είναι ένα σημαντικό όπλο ενάντια στο άγχος.  Για την καρδιοπάθεια, η μείωση του άγχους είναι το πιο σημαντικό βήμα. Το άγχος είναι υπεύθυνο για σωρεία παθήσεων και το  Νο 1 αίτιο της καρδιοπάθειας. Το χρόνιο άγχος μπορεί να μειωθεί πολύ εύκολα, γρήγορα και ολοκληρωτικά με τη Γιόγκα, γιατί διδάσκει κατάλληλες τεχνικές που αν τις κάνει κανείς σε τακτική βάση, όχι μόνο θα ηρεμήσει και θα χαλαρώσει, αλλά θα αλλάξει θετικά ο τρόπος που λειτουργεί ο νους του.  Τέτοιες τεχνικές είναι οι σωματικές στάσεις, οι λεγόμενες Ασάνας, οι τεχνικές αναπνοής -Πραναγυάμας, η βαθιά χαλάρωση και ο διαλογισμός. 

 αποσπάσματα από άρθρο του blog της ακαδημίας γιόγκα ΛΩΤΟΣ - ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ http://blog.lotosyoga.gr/ 
 επιμέλεια - προσαρμογή: Βάσω Στολτίδου - yoga instructor