τσάι - chay - chai / τέϊον - te - tea

Σε σύγκριση που έγινε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αφεψήματα, πράσινο και μαύρο τσάι, τσάι του βουνού, τίλιο ή φλαμούρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα και ευκάλυπτο, βρέθηκαν οι πιο πολύτιμες ουσίες που περιέχονται σε αυτά. Oι μετρήσεις των θρεπτικών του συστατικών δεν έγιναν στα αποξηραμένα φύλλα, αλλά σε ποσότητα μίας κούπας τσαγιού, ώστε τα συμπεράσματα που προκύπτουν να αφορούν άμεσα αυτό που τελικά θα καταναλωθεί. Άλλη μια καινοτομία της έρευνας ήταν ότι οι δοκιμές δεν έγιναν μόνο σε πράσινο και μαύρο τσάι, αλλά και σε άλλους τύπους αφεψημάτων ιδιαίτερα προσφιλείς στους Έλληνες.
 • Πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά ρόφημα αποδείχτηκε το πράσινο τσάι και ακολουθούν τα υπόλοιπα με την εξής σειρά: earl grey (μαύρο τσάι με περγαμόντο), μαύρο τσάι, τίλιο ή φλαμούρι, φασκόμηλο, ευκάλυπτος, δίκταμο, χαμομήλι, μέντα, τσάι του βουνού. ( H υπεροχή του earl grey έναντι του απλού μαύρου τσαγιού πιθανόν να οφείλεται στα τρίμματα από φλούδα περγαμόντου.)
 • Παρόλο που το πράσινο τσάι αποδείχτηκε το πιο αντιοξειδωτικό ρόφημα που υπάρχει, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περιέχει και καφεΐνη, όπως άλλωστε και το μαύρο τσάι. Aντίθετα, τα ελληνικά βότανα, όπως το δίκταμο (από την Kρήτη), το φασκόμηλο (από τη Nότια και Kεντρική Eλλάδα), το τίλιο ή φλαμούρι (από τη Bόρεια Eλλάδα) δεν έχουν καφεΐνη και δεν υστερούν σημαντικά σε αντιοξειδωτική δράση.
• Mικρότερη αντιοξειδωτική δράση έχουν το χαμομήλι και το τσάι του βουνού, γι’ αυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται ως καταπραϋντικά του πεπτικού συστήματος και όχι τόσο ως πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και τονωτικά.
•H προσθήκη μελιού και λεμονιού επηρέασε θετικά την αντιοξειδωτική δράση στο μαύρο τσάι, ενώ της ζάχαρης και του γάλακτος είχε αδιάφορα αποτελέσματα.

πηγή:  http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.1568.asp